Soepele migratie Stedin naar C-AR

18-09-2012

In het laatste weekend van augustus, migreerde Stedin naar het C-AR. Een dikke vier miljoen aansluitingen werden in krap 24 uur overgeheveld. In totaal telde de hele operatie slechts drie uitvallers, aansluitingen die achteraf zijn hersteld. “Dat is natuurlijk helemaal niks”, concludeert programmamanager Christiaan Lomme van Stedin opgewekt. “Het is allemaal zeer soepel verlopen en het C-AR snort als een naaimachientje.”

Stedin is de derde regionale netbeheerder die zijn aansluitgegevens heeft gemigreerd naar het C-AR. De migratie van de ruim vier miljoen aansluitingen verliep in een strak geregisseerde sessie. Op de woensdag werden alle werkvoorraden weggewerkt, de laatste mutatiebatches gedraaid en backups gemaakt. Vervolgens gingen de interne systemen op slot en was muteren van aansluitdata niet meer mogelijk. Onderhanden werk was vooraf inzichtelijk gemaakt, de verwerking daarvan vond plaats na livegang.

“Naast de backups hebben we ook zogenaamde inkijkomgevingen van de klant- en aansluitgegevens gemaakt”, vertelt Christiaan. “We wilden natuurlijk wel een actuele klantstatus bij de hand hebben om klantvragen goed te kunnen beantwoorden. Alle verzoeken en wijzigingen van klanten hebben we op papier bijgehouden. Nadat het systeem zondag weer live was gegaan, hebben we op die dag de papieren werkvoorraad weggewerkt. Zo konden we op de maandag na de migratie weer normaal aan de slag. We hebben ons bijna vijf dagen lang volledig geconcentreerd op de migratie.”

Ervaren team

Stedin heeft in haar kantoor een eigen verdieping waar het hele team ‘Stroomopwaarts’ is gehuisvest. Maar liefst 150 mensen zijn op pieken bezig met de overstap naar het nieuwe marktmodel. Bij de migratie zelf waren 75 mensen van Stedin betrokken. “Ons voordeel is dat we werken met een zeer ervaren team”, vervolgt Christiaan. “Deze mensen hebben al een serie complexe verandertrajecten uitgevoerd, bijvoorbeeld de verdere ontvlechting tussen Eneco Retail en wij als netbeheerder. Voor ons was de samenwerking met Logica en EDSN even wennen. In eerste instantie kwamen de verwachtingen die we van elkaar hadden niet altijd overeen met de werkelijkheid. Elke netbeheerder heeft zo zijn eigen werkwijze en maakt op een andere manie gebruik van het C-AR. Dat houdt in dat wat voor de een werkt, niet per definitie ook voor de ander werkt. Dat vraagt soms aanpassingen van beide kanten. Dat is ook voor EDSN een complexe situatie en daar hebben we goede afspraken over gemaakt.”

Familie Murphy

Het spannendste was voor Stedin het moment dat de systemen na de migratie weer opgestart werden. “Dan sta je toch wel even met het zweet in je handen”, aldus Christiaan. “Het C-AR is weer actief en dan gaan al je opgespaarde mutaties door het systeem. Gaat het dan allemaal goed? Worden alle mutaties op de juiste manier verwerkt? Uiteindelijk hadden we maar drie uitvallers. Dat bleken mutaties te zijn die op de donderdag toch nog waren verwerkt. Maar dat is verwaarloosbaar. Het C-AR functioneert probleemloos. We hebben in de aanloop naar de migratie wel wat hoofdbrekens gehad. Er waren dagen bij dat de hele familie Murphy hier over de vloer was en je je afvroeg wanneer ze weg zouden gaan. Maar dat hoort bij een complex traject als dit. Als programmamanager houd je ook rekening met tegenslagen.”

Blik op 1 april 2013

Nu de migratie succesvol is verlopen, blikt Christiaan alweer vooruit naar de volgende fase in de transitie. Niet alleen als het gaat om de komende testtrajecten, bij Stedin ligt de aandacht bij de transitiefreeze, de zes dagen voor 1 april 2013. “Dat heeft natuurlijk een enorme impact op onze organisatie”, licht Christiaan toe. “We zijn zes dagen uit de lucht, maar de eindgebruiker mag er niets van merken. Die heeft daar geen boodschap aan. Onze storingsprocessen moeten natuurlijk wel intact blijven. We zijn nu al bezig met het maken van allerhande workarounds en overgangsprocedures. De transitiefreeze is voor ons een veel grotere operatie dan de migratie naar het C-AR.”

Collectieve verantwoordelijkheid

Stedin is er alles aan gelegen om de deadline van 1 april 2013 te halen. En volgens Christiaan is die wil zeer zeker ook aanwezig bij de andere netbeheerders en de 70 marktpartijen. “We gaan nu een periode in dat het voor iedereen erg druk gaat worden, terwijl de einddatum steeds dichterbij komt. Iedereen wil graag op 1 april klaar zijn, maar daarvoor hebben we nog veel werk te verzetten. De wil is bij iedereen aanwezig, alleen de weg ernaartoe is soms moeizaam. Ik vind dat we als energiesector elkaar moeten helpen om op tijd klaar te zijn en men moet ook bereid zijn om hulp te vragen en te aanvaarden. Dit zijn geen trajecten die je in je eentje kunt doen. Een geslaagde overstap naar het nieuwe marktmodel is een collectieve verantwoordelijkheid van de hele energiesector.”

Soepele migratie Stedin naar C-AR
Soepele migratie Stedin naar C-AR

Overige items

06-08-2013
19-03-2013
21-11-2012
31-10-2012